21 września w Monachium został zainaugurowany 189 Oktoberfest, czyli największy festyn ludowy na świecie bijący rekordy popularności. Tymczasem na Podhalu już 27 września zostanie otworzona „pierwsza beczka złotego trunku” – w Restauracji Gwarno pod Gubałówką staruje druga edycja Gwarno Fest!
Oktoberfest do stolicy Bawarii co roku przyciąga tłumy z różnych zakątków świata, a wśród jego uczestników nie brakuje stałych bywalców, jak i nowicjuszy. Tradycję bawarskiego święta od zeszłego roku można poczuć także w Zakopanem. Restauracja Gwarno u podnóża Gubałówki, zaprasza na jesienne świętowanie i Gwarno Fest, który rusza już 27 września i potrwa do 13 października. Podczas zakopiańskiego wydarzenia, nawiązującego do monachijskiej tradycji, nie zabraknie atrakcji, rzemieślniczych produktów, a także bawarskich akcentów.
Festiwal piwa i dobrego jedzenia
Tradycje bawarskiego święta w Zakopanem będzie można poczuć już po raz kolejny. Restauracja Gwarno pod Gubałówką zaprasza na drugą edycję Gwarno Fest. Przez wszystkie dni wydarzenia na smakoszy czekać będą specjalnie przygotowane dania, które nie tylko nawiążą do tradycji, ale i zadowolą podniebienie każdego. Szef kuchni Sebastian Krauzowicz dla wszystkich gości szykuje również premierową jesienną wkładkę menu, z której dań będziemy mogli skosztować od 5 października.
– Restauracja Gwarno to miejsce, w którym zawsze sporo się dzieje i w którym chcemy sięgać do najlepszych tradycji, również tych kulinarnych. Tym razem nasi Goście znajdą prawdziwe rarytasy w jesiennym menu. Zapraszamy wszystkich mieszkańców regionu oraz turystów na drugą edycję Gwarno Fest. Uprzedzamy, że będą to ponad dwa tygodnie niesamowitych wrażeń, kulinarnych uniesień i doskonałej zabawy! Mamy nadzieję, że lokalny Oktoberfest trafi w podniebienie każdego! – mówi Sebastian Krauzowicz, szef kuchni w Restauracji Gwarno.
Zgodnie z tradycją nie zabraknie również piwa warzonego na miejscu, a od 27 września do 13 października – zasmakujemy gwiazdy GWARNO FEST, czyli trunku warzonego specjalnie na tę okazję. Kolejna okazja, by spróbować tego browaru będzie dopiero za rok, podczas kolejnej edycji wydarzenia.
Na uczestników wydarzenia – poza kuflową pianką i wyśmienitym menu – czekać będą festiwalowe dekoracje i ceny oraz stoisko Restauracji Gwarno z rzemieślniczymi piwem i produktami.
Podhalańskiej uczcie towarzyszyć będą również charakterystyczne jesienne dekracje, które nawiążą do święta.
Wydarzenie będzie nie tylko kulinarną ucztą, ale i świetną okazją do spotkania się z przyjaciółmi. Dla osoby pełnoletnich festiwal będzie doskonalą okazją, by zwiedzić Browar Pod Gubałówką. Podczas wycieczki z przewodnikiem słuchacze zagłębią się w tajniki sztuki piwowarskiej, spróbują złotego trunku prosto z tanka, a także zwiedzą fermentownię, która znajduje się na poziomie -1 w budynku.
Godziny otwarcia, informacje dotyczące aktualnych wydarzeń i promocji, a także menu dostępne są na stronie www.restauracjagwarno.pl oraz w social mediach Restauracji Gwarno.