Quantcast
sobota, 23 listopada 2024

W GWARNO zamontowano serce browaru – warzelnię [wideo]

W powstającym lokalu GWARNO Restauracja&Browar – tuż przy Gubałówce – zamontowana została warzelnia, dzięki której już wkrótce skosztujemy lokalnego piwa.  Prace związane z powstaniem resto browaru w Zakopanem są zaawansowane, a w budynku już została zamontowana warzelnia, która jest pierwszym i najważniejszym punktem w procesie produkcji piwa.


Warzelnia w każdym browarze to wyjątkowe i najistotniejsze miejsce. Mówi się nawet, że jest ona sercem i głównym elementem browaru. To właśnie w niej łączą się podstawowe surowce piwowarskie, a ze składników takich jak: woda, słód oraz chmiel – powstaje brzeczka, która później zamienia się w złoty trunek serwowany w kuflach. I to właśnie dwa miedziane naczynia warzelni – niczym dwie komory serca – zostały zamontowane w GWARNO, inwestycji realizowanej przez PKL.

Zamontowana w GWARNO warzelnia jest nowoczesna i zaawansowana technologicznie. Praktycznie wszystkie zachodzące w niej procesy są w pełni zautomatyzowane, czyli sterowane z panelu dotykowego. Urządzenie będzie mieć wpisaną recepturę, jak dane piwo ma być gotowane. W warzelni następuje pierwszy etap produkcji piwa – czyli jakieś 6-8 godzin, które są szczegółowo rozpisane według receptury, na podstawie której procesy będą zachodzić automatycznie i to wszystko pod czujnym okiem piwowara – mówi Małgorzata Wnuk, piwowar Gwarno.

W warzelni zamontowanej w GWARNO zacieranie infuzyjne odbywać się będzie automatyczne, podobnie jak kontrola temperatury czy zakres prędkości mieszadeł w skali od 1-100%.

Proces zacierania dekokcyjnego w powstającym browarze będzie odbywać się tradycyjną metodą. Ingerencja piwowara będzie wymagana podczas sposobu zacierania, polegającego na stopniowym podnoszeniu temperatury głównego zacieru przez oddzielenie i zagotowanie jego gęstej części w oddzielnym kotle i zwrócenie do kotła z głównym zacierem.

Ten proces jest znacznie trudniejszy i niezbędna będzie tutaj ingerencja piwowara, który sprawować będzie nad nim swoją pieczę. Co prawda, tradycyjna metoda trwa dłużej, ale dzięki niej można uzyskać browar dużo lepszej jakości. Tradycyjne piwa niemieckie, czeskie, pszeniczne są warzone właśnie w taki sposób – podkreśla piwowar Małgorzata Wnuk.

Warzelnia znajdująca się w GWARNO jest nowoczesna i posiada zaawansowaną technologię, dzięki której jest energooszczędna. W trakcie procesu warzenia odzyskiwane będzie ciepło i ponownie wykorzystywane przy produkcji.

Ale to nie jedyne zalety zamontowanej warzelni w powstającym browarze. Sam wygląd miedzianych naczyń o wysokim połysku, widocznych we wnętrzu budynku, będzie dość efektowany oraz idealnie wpisze się w wystrój browaru. Dwa naczynia warzelni mierzą około 3 metry wysokości, a ich pojemność wynosi 10 hektolitrów każdy.

spot_img

Rewitalizacja dworca PKP w Zakopanem walczy o tytuł jednej z najważniejszych inwestycji Małopolski

Projekt „Modernizacja zabytkowych budynków dworca PKP w Zakopanem na cele gospodarcze i kulturalne” znalazł się w finałowej dwudziestce plebiscytu „Inwestycje, które zmieniły Małopolskę. 20...

15-latek poszkodowany w wypadku w Białce Tatrzańskiej

20 listopada około godziny 14:00 na drodze krajowej nr 49 w Białce Tatrzańskiej doszło do poważnego wypadku. 19-letnia mieszkanka powiatu tatrzańskiego, kierując oplem, na...